بهمنظور بالا بردن سطح دانش عمومی درباره عالم خلقت و شناخت ارزش وجودی گیاهان و جانوران و همچنین کمک به آموزش بهتر علوم و جبران کمبود آزمایشگاههای مراکز آموزشی، این موزه در اسفندماه سال 1353 تأسیس و در سال 1356 به ساختمان کنونی زیربنای حدود 5000 مترمربع انتقال یافت. این موزه شامل بخشهای جانوری، گیاهی، زمینشناسی، حشرهشناسی، نجوم، تکنولوژی، آناتومی، تمبر و سکه و کارگاه تاکسیدرمی میباشد که فعالیتهای آنها در سه محور آموزشی، پژوهشی و نمایشی صورت میگیرد.
بخش جانورشناسی
این موزه بالغبر 1055 نمونه شامل جانوری به جز حشرات را در دو گروه عمده مهرهداران و بیمهرگان در برمیگیرد. این دو گروه در سالنهای مرکزی در دو طبقه در معرض دید بازدیدکنندگان قرار گرفته است. نمونههای جالب و دیدنی حیوانات و آکواریوم 7 متری ماهیهای آب شیرین و مارهای زنده از بخشهای دیگر این مجموعه است.
بخش حشرهشناسی
حشرات از لحاظ تنوع یکی از بزرگترین رده سلسله جانوری محسوب شده و حدود 5/4 آنها را تشکیل میدهند. عمده فعالیتهای این بخش در 3 قسمت پژوهشی، آموزشی و نمایشی انجام و ارائه میشود که اکثر فعالیتها در بعد پژوهشی صورت میگیرد و شامل جمعآوری و شناسایی تاکسونومیکی نمونهها و تشخیص آنها تا حد جنس و گونه و قرار دادن آنها در جعبههای مخصوص نگهداری حشرات، بررسی حشرات مفید جهت مبارزه بیولوژیک با آفات و روشهای پرورش آنها، همکاری با سایر مراکز علمی و دانشگاهی داخل و خارج از کشور، تبادل نمونه حشرات با کشورهای دیگر، همکاری با دانشجویان مقاطع مختلف کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در رابطه با تهیه منابع و نمونهها و استفاده آنها از کلکسیون بخش حشرات میباشد.
بخش گیاهشناسی
خش گیاهی موزه دارای قسمتهای مختلفی میباشد ازجمله گیاهان در قرآن. گیاهان نام برده شده در قران با آیات مربوطه این قسمت بیش از 80 نمونه گیاهی را شامل میشود که با بیان خواص دارویی آنها سعی گردیده در جهت بالا بردن سطح آگاهی مردم و نشان دادن یکی از موارد اهمیت گیاهان قدمهای مؤثری برداشته شود
بخش آناتومی
موزه آناتومی با دیدی تخصصی و برداشتن گامهایی مؤثر در جهت غنیتر کردن جنبه آموزشی و پژوهشی اهداف خود، مجموعهای از نمونههای اسکلتی و آناتومیک را جمعآوری کرده است. ازجمله نمونههای ارزنده این مجموعه، اسکلت بازسازیشده نهنگ گوژپشت و نمونههای جنینی رنگآمیزی شده با تکنیک آلیزارین میباشد.
بخش زمینشناسی
بخش زمینشناسی مشتمل بر نمونه سنگها، کانیها، فسیلها، ساختارهای رسوبی و آذرین، ماکتهای تکتونیکی انواع چین و گسل و تابلوهای آموزشی میباشد. هر کدام از این دستهها نیز بر اساس طبقهبندیهای موجود در موزههای زمینشناسی سایر نقاط دنیا طبقهبندی و در ویترینهای ویژهای جای گرفتهاند.
بخش موزههای علوم و تکنولوژی
موزههای علوم و تکنولوژی از زیرمجموعه مجتمع موزههای تاریخ طبیعی و تکنولوژی دانشگاه شیراز میباشند، در این مجموعه دستاوردهای علمی و صنعتی بشر در شاخههای مختلف تکنولوژی، پدیده شناختی فیزیک، نجوم و ستارهشناسی، مخابرات، الکترونیک، رایانه، برق و انرژیهای نوین مورد بررسی قرارگرفته شده و به معرض نمایش گذاشته شده است
آدرس: شیراز، بلوار مدرس، خیابان آزادگان