اگر عاشق طبیعت و گل و گیاه هستید و با قدم زدن در کنار آنها به آرامش میرسید، باغ ارم مکان مناسبی برای شماست. این باغ با داشتن راهروهای طولانی که در آن درختان قدیمی و سر به فلک کشیده قرار دارند، فضای مناسبی برای دوستداران طبیعت ایجاد کرده است.
هنگامی که وارد باغ میشوید، در سمت چپ شما راهرویی طولانی از درختان سرو معروف شیرازی قرار دارد که زیبایی آنها هر بینندهای را مجذوب خود میکند. علاوه بر این ترکیب، درختان نخل با بافت سبز و زیبای باغ، محیطی متفاوت برای بازدیدکنندگان فراهم کرده است.
پیشینه باغ ارم به درستی مشخص نیست و هنوز معلوم نیست این باغ دقیقاً چه زمانی و توسط چه کسی ساختهشده، اما در سفرنامههای مربوط به قرنهای ۱۰ و ۱۱ قمري از این باغ نام برده شده است. احتمال میرود اتابک قراچه كه از طرف سنجر سلجوقی به حكومت فارس منصوب بود، دستور احداث این باغ را داده باشد. در عهد کریمخان زند احتمالاً باغ ارم در مالكیت سران سلسله زندیه بوده و مانند سایر ابنیه و باغهای شیراز مرمت شده است. از اواخر دوره زندیه تقریباً بیش از 75 سال باغ ارم در تصاحب سران ایل قشقایی بود. بهطوریکه باغ ارم پس از فوت ابوالقاسم خان نصیرالملك به فرزندش رسید و پس از چندی به یكی از سران ایل قشقایی فروخته شد. سپس به تصرف دولت درآمد و به دانشگاه شیراز واگذار شد. دانشگاه شیراز مدتها بهعنوان كاخ پذیرایی از آنجا استفاده میكرد تا اینکه از سال 1359 به یک باغ گیاهشناسی تبدیل شد.
امروزه كوشک اصلی، هسته مركزی این باغ و جالبتوجهترین بخش آن را تشكیل میدهد. این ساختمان از سه طبقه تشکیل شده است. تالار حوضخانه در طبقه زیرین و در طبقه دوم، وسط ساختمان ایوانی بزرگ با دو ستون بلند قرار دارد که در دو سوی آن دو ایوان کوچک دیده میشود. نمای بیرونی ساختمان با هشت لوح سنگی یکپارچه با ارتفاع بیش از دو متر آراستهشده که بر شش لوح آن اشعاری از حافظ و سعدی به خط نستعلیق نوشته شده است.
در وسط باغ ارم، خیابان اصلی آن با جهت غربی شرقی احداث شده است که از مقابل ساختمان و استخر بزرگ آغاز ميشود و تا انتهای باغ ادامه دارد. در دو طرف این خیابان شمشادهای کوتاه و در وسط آنچنانکه گفته شد، از جلوی استخر بزرگ تا وسط باغ جوی آبی است که وسط باغ به جدولها و جویهای متعدد تقسیمشده و آب روان از آنجا به قسمتهای دیگر باغ جاری میشود.
باغ زیبای ارم بیش از سه هکتار مساحت دارد و از درختان سرو، نخل، مرکبات و انواع درختها و بوتههای زینتی پوشیده شده است. سروناز معروف شیراز هم در همین باغ قرار دارد که به راحتی میتوانید آن را به خاطر ظاهر متفاوتش با درختان سرو دیگر تشخیص بدهید. اصولاً باغهای شیراز به خاطر داشتن درختان سروناز شهرت داشته است و تمام جهانگردانی که از این شهر بازدید کردهاند، در سفرنامه و خاطرات خود به تفصیل از زیبایی سروناز شیراز سخن راندهاند.
آدرس: شیراز، خیابان دانشگاه، میدان ارم