خانه مشروطه اصفهان مکان گردهمایی آزادیخواهان، مردم، علما، روشنفکران و رجال سیاسی فرهنگی اصفهان و بختیاری بود تا درباره مشروطیت و حکومت قانون و امور مدنی مشورت و همفکری کنند.
نام مشروطیت در حقیقت دربرگیرنده «قانونگرایی» و حکومت «مردمسالاری» بود و «مشورت» را به ذهن میآورد. به همین دلیل میتوان با قدم گذاشتن در این خانه و مطالعه اسناد و مدارک و تصویرهای موجود در آن، با فعالیت مشروطهخواهان اصفهان و مباحث و اندیشه آنان آشنا شد.
علاوه بر این، اتفاقات تاریخی مهمی در این محل روی دادهاند که قسمتی از فرهنگ و تاریخ شهر اصفهان و در حقیقت، ریشه برخی از تحولات زندگی امروز ما را میتوان در آن دید.
علاوه بر وقایع مربوط به دوران قبل از مشروطه مشروعه، جنگ اول جهانی و اوایل سلطنت رضاشاه پهلوی، این خانه محل زندگی و متعلق به محمدتقی رازی اصفهانی، شیخ رازی یا محمدتقی ایوانکی، سر سلسله خاندان نجفی اصفهانی است که از چهرههای مهم آن دوره و پدر محمدتقی نجفی اصفهانی و نورالله نجفی اصفهانی و استاد شیخ فضلالله نوری بوده است.
سومین جاذبه تاریخی این خانه، چشمانداز معماری زیبای آن است که از دو شاهنشین در جبهه شمالی و جنوبی بنا و نیز دوازده اتاق تشکیل شده و یادآور طرز زندگی و آداب و رسوم نیاکان ماست.
خانه مشروطه که روزگاری خانه رهبر انقلاب مشروطه در اصفهان بود، بعدها توسط شهرداری اصفهان خریداری و مرمت شد. خانه بعد از مرمت در سال ۱۳۸۷ افتتاح شد تا مردم با بازدید از آن، دوران مشروطه ایران را بهتر بشناسند.
معماری موزه
به داخل خانه مشروطه که بروید، ۱۲ اتاق، دو حیاط اندرونی و بیرونی و دو شاهنشین در سمت شمالی و جنوبی میبینید. اتاق هفت دری که فقط در فصل گرم سال از آن استفاده میشد، شیشهکاریهای زیبایی دارد که با تابش نور خورشید فضایی خیالانگیز ایجاد میکند. تالار با گچبریهای استادانه و نقاشیهای خیرهکننده مزین شده و جلوهای خاص دارد. تمامی این نقاشیها به سبک شیر و شکر کشیده شدهاند که این سبک به آنها ظاهری برجسته داده است.
اتاقهای دارای ارسیهای پنج دره و هفت دره این خانه محل ملاقاتهای رسمی بودند و روی دیوارهایشان نقاشیهای زیبایی دیده میشوند. خانه مشروطه اصفهان هم مثل خانه مشروطه تبریز محلی برای جمع شدن آزادی خواهان و روشنفکران اصفهان بود. روزگاری آزادی خواهان این سرزمین به این خانه میآمدند تا در مورد مشروطه، مسائل شهری و قانون با هم صحبت و همفکری کنند. مطمئناً بازدید از خانهای که اتفاقات تاریخی زیادی را از سر گذرانده، جالب و نوستالژیک است. میتوانید در این خانه راه بروید و با دیدن عکسها و خواندن مدارکی که در آنجا هست، به هدف و راه و روش مشروطه خواهان پی ببرید. حیف است به اصفهان بروید و این خانه تاریخی را از نزدیک نبینید.
آدرس: ضلع شرقی میدان نقشجهان در محله قصر منشی واقع در چهارراه شکرشکن، خیابان نشاط، کوچه چهاردهم (مقصود بیک)