کتاب حاضر، بستر مناسبی برای آشنایی دانشآموزان با مباحث فرهنگ و هویت است. در این دروس دانشآموزان فرامیگیرند که انسانها بر اساس آگاهی، اراده و برای رسیدن به اهداف، عمل میکنند. آنها در ارتباط با هم فرهنگهای گوناگونی را پدید میآورند که بر اساس آرمانها و ارزشهای آن فرهنگها و همچنین ملاکها و معیارهای فطری و حقیقی قابل نقد و ارزیابی هستند. سپس با ابعاد مختلف هویت فرد و جامعه آشنا میشوند. در انتها ابعاد فرهنگی، سیاسی، جمعیتی و اقتصادی هویت ایرانی را مطالعه و بررسی میکنند.
انتظار میرود دانشآموز با مشارکت در موقعیتهای یاددهی- یادگیری این کتاب، شایستگیهای زیر را کسب نماید:
- به معناداری کنش اجتماعی پی ببرد، پیامدهای احتمالی کنشها را پیشبینی کند و از اثرگذاری اعضای جامعه، بر پدیدههای اجتماعی و همچنین اثرپذیری آنها از این پدیدهها آگاهی یابد.
- مفاهیم جامعه و فرهنگ را بشناسد، از تفاوت و تنوع جوامع و فرهنگها آگاه شود و فرهنگها را بر اساس ملاکهای صحیح، نقد و ارزیابی کند و نسبت به گسترش فرهنگ حق و تحقق آرمانهای آن احساس مسئولیت نماید.
- عوامل مؤثر بر شکلگیری هویت را بشناسد، درباره ابعاد مختلف هویت خود بیندیشد و برای هویتیابی مطلوب تلاش نماید.
- نقش جامعهپذیری و کنترل اجتماعی را در بازتولید هویت فرهنگی جامعه دریابد و فرصتها و محدودیتهای جوامع مختلف برای تحرک اجتماعی را نقد و ارزیابی کند.
- علل درونی و بیرونی تحولات فرهنگی را بشناسد، این تحولات را ارزیابی کند و خود را نسبت به سرنوشت تحولات هویتی مسئول بداند.
- هویت ایرانی، اسلامی و انقلابی را افتخارآمیز بداند و برای تداوم و تقویت آن تلاش نماید.
- با ابعاد فرهنگی، سیاسی، جمعیتی و اقتصادی هویت ایرانی آشنا شود.