انسان موجودی اجتماعی است. این حکمی است که همگان بر آن اتفاق و اجماع دارند، هرچند که درباره علل و اسباب آن اختلاف دارند. اجتماعی بودن انسان مقتضی این است که روابط خود را با دیگری بشناسد و به درستی سامان دهد. بخش بزرگی از احکام و قوانین عقلانی و عقلایی و آموزههای اخلاقی به حوزه رفتار اجتماعی و چگونگی ارتباطات بشری و ساماندهی آن، بازمیگردد. اسلام بهعنوان دین و سبک زندگی بشر، به این مهم توجه ویژهای مبذول داشته است، بهویژه که از نظر اسلام، زندگی دنیوی، قرار گرفتن آدمی در زیان و خسران مبین است که تنها با ایمان و عمل صالح از سویی و دعوت و توصیه دیگران به ایمان و عمل صالح بهعنوان یک مسئولیت اجتماعی از سویی دیگر، میتوان از آن رهایی یافت؛ بنابراین، روابط سالم اجتماعی، بهعنوان یک عامل رهایی از خسران و دستیابی به رستگاری در محور آموزههای قرآنی قرار میگیرد و معاشرت با دیگران از جایگاه مهم و اساسی در زندگی بشر برخوردار میشود.
در این درس، آداب معاشرت در قالب اختلاف دو دانشآموز و نامهنگاری آنها ارائه شده است.
اهداف درس
- آشنایی با برخی از آداب معاشرت پرهیز از بدگویی، تهمت زدن، خبرچینی و مسخره کردن
- تمایل به رعایت آداب اسلامی معاشرت
- تلاش برای پرهیز از رفتارهای نامناسب در معاشرت
- آشنایی با مصادیق بدگویی، تهمت، خبرچینی و تمسخر دیگران
- آشنایی با برخی از نتایج نامطلوب بیتوجهی به آداب معاشرت با دیگران
- آشنایی با اینکه خدا کسانی را که با دیگران به شایستگی رفتار میکنند دوست دارد.
- توانایی تفکر در پیام قرآنی و درک ارتباط آن با موضوع درس
در ادامه خواهید دید
- فیلم تحلیل محتوای درس هشتم: شامل تبیین ساختار درس، بیان مهمترین نکات آن و توضیح ارتباط اجزای درس با یکدیگر؛ همکاران محترم میتوانند قبل از تدریس این فیلم کوتاه را مشاهده نموده و با نگاهی از بالا بر محتوای درس مسلط شوند.
- فیلم روش تدریس درس هشتم: اجرای عملی تدریس این درس در فضای استودیویی و البته واقعی با حضور دانشآموزان که مشاهده آن میتواند ایدههای خوبی جهت تهیه طرح تدریس، در اختیار شما قرار دهد.