موضوع:توضیح دهید که چگونه معلم میتواند توانایی تعقل کودکان و نوجوانان را ارتقا ببخشد؟
با نام خدا حتی در احادیث هم ذکر شده است که یک معلم دلسوز میتواند قدرت تعقل و تفکر را در شاگردانش بپروراند.
به عنوان یک دانشجو معلم،ایده های خلاقی در ذهن دارم که امید است در سال هایی نه چندان دور ،به انها لباس عمل بپوشانم.
آدمی بهتر است ذهنش مشغول به چیزی باشد تا رگه های تعقل در مغز، باز شوند.هرچه ادمی به کاری مشغول باشد،به ذهن بیشتر فشار می آید و باعث باز شدن این رگه ها میشود.
برای مثال:مقایسه ی دانش اموزی که تکالیفش را با استفاده از گام به گام حل میکند و دانش اموز دیگری که با توانایی خودش ،به حل ان مسائل میپردازد.معلوم است که دانش اموزی که از توانایی هایش استفاده میکند،قدرت تعقل بالاتری دارد.
فیلسوف،قدرت تعقل بالایی دارد؛زیرا همیشه در حال تفکر است و ذهنش درگیر مسعله ای است و در حال استدلال کردن است.
قدرت استدلال در دوره نوجوانی به خوبی نمایان است و اگر فرد،در زندگی روزمره خودش در حال استدلال کردن باشد،کمکی است به بالابردن کیفیت و کمیت تعقل .
در قران امده:قل سیروا فی الارض اگر کودکان و نوجوانان را رهنمود کنیم که در محیط اطراف خود با دقت نگاه کنند،به حیرت می افتند و در پی جوابی برای این تحیر هستند.
برای مثال:کودکی با تماشای ابر ها و تعمق در انها سرانجام توانست انواع ابرها را شناسایی کند.
انجام خلاقیت های جدید و متنوع،طرح ایده های نو،طرح تشویق ،توجه به توانایی ها و استعداد ها و مهیا کردن محیطی برای پرورش این توانایی ها همه موجب رشد تعقل کودکان و نوجوانان میشوند.
برای کودکان بهتر است مطالب را به گونه ای خلاقانه بیان و تدریس کنیم که باب میل انها باشد.
تدریس مطالب به شیوه ی طنز گونه،نمایش گروهی ،تدریس درس توسط خود دانش اموز وبه نظم در اوردن مطالب توسط معلمی که طبع شعر دارد میتواند سبب جلب حواس دانش اموز شود و اینگونه قدرت تعقل انهارا پرورش بدهیم.
کودکان وقتی مورد تشویق قرار میگیرند،به ان کار حس خوبی پیدا میکنند و چه بسا در فکر یک کار جلب برانگیزی باشند که مورد تشویق قرار بگیرند و همین افکار ساده انها مقدمه ای است برای افزایش کمیت و کیفیت تعقل و تفکر. این روش را میتوان به نوجوانان هم تبیین داد.
حتی دکور کلاس و مکانی که در آن به تدریس میپردازیم هم میتواند سبب درگیری ذهن مخاطب با مطالب ارائه شده بشود و به تعمق فرو برود.
استفاده از قدرت تخیل میتواند به تفکرات کودکان و نوجوانان جهت بدهد و سبب فزایش قدرت فکری انها شود.
میتوان یک تکلیف متنوع را برای انها وضع کرد.برای مثال:
برای یادگیری حرف "ق" ،میتوان انهارا به خلق کاردستی که حرف "ق" در ان نمایان باشد تشویق کنیم و به بهترین اثر ،پاداش داده شود.
این راهکار ساده،میتواند اولین گام باشد.
به انان بفهمانیم که یک موضوع را از چند دید نگاه کنند و با دیدی ترکیبی"مخصوص نوجوانان" به تحلیل ان موضوع بپردازند.برای مثال:
اگر امروز دانش اموزان ساکتی بودید ،در اخر یک بازی انجام میدهیم.
یک موضوع جذاب ارائه میدهید و انها را به اعماق تصورات و عالم رویا میبرید.
یا طرح یک معمای کاراگاهانه .و از انها بخواهیم از چند دید مختلف به این معما بنگرند تا به جواب دست یابند.
بهتر است این نکته را هم در نظر داشته باشیم که تدریس یکنواخت باعث افزایش انگیزه و قدرت تعقل نمیشود،بلکه برعکس.
ایجاد روش های بازیگونه در تدریس "مختص کودکان" ،یک نکته مهم در فرایند یادگیری و بالابردن قدرت تعقل کودکان است .متاسفانه اغلب معلم ها با شیوه ای خشک،در پی فهماندن مطالب به دانش اموزان هستند .
شاید تعجب کنید اما کودکان با گرفتن برچسب هزار آفرین در دفتر تکالیفشان،به تعمق میروند تا برای مرحله بعد، ارائه ای بالاتر داشته باشند تا دوباره مورد تشویق معلم قرار بگیرند.
بهتر است خود معلم جوائزی را برای تشویق دانش اموزان ضعیف در نظر بگیرد تا باعث ایجاد خرقه ای برای افزایش تعقل در دانش آموزان خود شود.
نکته مهم دیگر این است که این امکان را به وجود اوریم تا استعداد و توانایی کودکان و نوجوانان را شناسایی و تحت پرورش قرار دهیم.امید است برای این مسعله،راه حل هایی در نظر گرفته شود تا استعداد های نوجوانان و کودکان در سیاهی فرو نروند.
اسما ابشت